Sulfatering - Den vanligste årsaken til ødelagt batteri

Hva er sulfatering av batteri?

Sulfatering er dannelsen av et belegg på blyplatene i et blysyrebatteri. Dette skjer  i flytende blybatterier, AGM- og Gel-batterier.

Et sulfatert batteri vil miste sin evne til å levere strøm. Det kan gjerne se friskt ut når det er fulladet med normal hvilspenning (12,7v), men når en begynner å bruke batteriet vil spenningen fort falle og det ser ut som om batteriet er tomt.

Når skjer sulfatering?

Sulfatering skjer kun når batteriets kapasitet går under 75%. Når batteriet faller under dette nivået vil det starte å danne seg en svampaktig hinne på blyplatene. Dersom batteriet lades opp igjen etter kort tid vil dette belegget løse seg opp igjen. Hvis batteriet blir stående utladet over lengre tid vil denne hinnen sette seg og lage et hardt belegg som ikke løser seg opp under lading.

Alle blybatterier har også en selvutlading, også når batteriet er fullstendig frakoblet. Lagres et batteri over lang tid, spesielt i varmt miljø, vil batteriet utlades og da oppstå sulfatering.

Hva kan gjøres?

Er batteriet sulfatert må du ha en desulfator. En moderne desulfator vil sende inn høyfrekvente pulser i batteriet og knekke opp belegget på blyplatene. Disse flakene vil så sakte løses opp igjen når batteriet lade opp. I de fleste tilfeller kan en få liv igjen i batteriet, men noen ganger er belegget på blyplatene så tykt, hardt og omfattende at batteriet er fortapt. Den vanligste årsaken for haverert batteri er sulfatering. For best effekt skal batterilader være tilkoblet samtidig med desulfatoren. Et batteri kan ta flere dager og til og med uker for å desulfateres.

Det beste du kan gjøre er å installere en desulfator før det skjer. Dette vil forlenge levetiden til batteriet betydelig og gjøre det mer pålitelig. Ofte merker en ikke noe til sulfateringen før batteriet streiker helt. Det er veldig mange batterier som har sulfatering og yter dårligere enn de skal.

 


Tilbake