Hvor og hvordan montere solcellepanelene?

 

På hus er sørvendt vegg best. Vest- og østvegg er ok. Nordveggen kan ikke brukes.

Den ideelle plassering er 90 grader mot sola fra morgen til kveld. Det er vanskelig i praksis, for i så fall må en innretning med motor sørger for at panelet følger solens bane hele dagen med ny vinkel mot horisonten hver dag.

Skrå montering. Nest beste løsning er å la panelet vende mot himmelen mot sør. Hyttetak og eget stillas er greit. Skråtak mot vest og mot øst er også ok. Takmontering medfører risiko for nedsnøing og strømkutt.

Vannrett, altså flatt. Også greit bortsett fra midt på vinteren. En egen platting nær hytta er greit. For bobil og båt er vannrett montering normalt best fordi innstrålt solenergi er uavhengig av kjøretøyets/fartøyets himmelretning. Flatt er flatt. Merk at man ikke skal gå på vanlig solcellepaneler med ramme. De fleste fleksible paneler kan man derimot trø på med en forsiktig fot. Men hvis panelet skal tåle hardt tråkk og tramp, må man over på de svakt bøyelige (semifleksible) hvor cellene er limt til rustfri stålplate.

Loddrett, dvs. stående, er kanskje det beste kompromiss for hus og hytte. Vegg er bra plassering. Sørvendt vegg er alltid best, men vest og øst er også ok, da panelet får vinkelrett innstråling hhv soloppgang eller solnedgang. Loddrett montering gir spesielt godt resultat høst, vinter og vår. Men helt ok også sommerstid. Pass på at panelene ikke utsettes for delskygge fra takoverhenget eller sittegruppa på terrassen.

Mål opp aktuelle felt på veggen mellom vinduer og dører. Solcellepaneler i samme anlegg kan ha forskjellig størrelse, men må ha samme antall celler.

For den spesielt interesserte. På 60 grader nord (Oslo, Bergen) står sola midt på dagen midtsommers (21. juni) om lag 53 grader over horisonten. Da gir et solpanel som ligger flatt litt mer strøm enn et som står loddrett. Men for en hel sommer (mai-august) er det hipp som happ. På motsatt side av året, midtvinters, 21. desember, kryper sola så vidt over horisonten, bare 7 grader. Da vil et loddrett montert panel på sørveggen dra det maksimale ut av de få solstrålene som fins.

Konklusjon og anbefaling for hytte – bil – båt.

Hytte og hus. Loddrett montering på veggen, mellom vinduer, dører og der det måtte være plass er bra. Mest mulig mot sør, aldri mot nord. Skru panelene fast og der sitter de for godt, om du vil, år etter år. Skråtak i alle retninger unntatt nord er også bra. Også flatt er bra, bortsett fra midtvinters. Vanlige paneler med ramme må ikke utsettes for tråkk.

Bobil og campingvogn. Fastskrudd i spoilere på tak (se installasjonsutstyr) er ofte god løsning. Man kan også oppbevare paneler inne, og plassere dem løst og på skrå mot vognveggen når bil og vogn står stille.

Båt. Loddrette og skråstilte paneler er ofte i veien, og gir heller ikke strøm når båten ligger i feil himmelretning. Ett på hver side, f.eks. langs rekka er løsning. Da blir det alltid strøm, men det koster mer. Ofte brukte løsninger er 1) svakt bøyelige paneler på fordekket, mellom luker og vant og stag, og 2) vanlige paneler med ramme på eget opphøyd rørstillas, enten helt akter eller over cockpit / flybridge.  Alle våre paneler tåler salt.

 


Tilbake